Vláknina pomôže zdravému tráveniu a chráni aj pred rakovinou

Naše zdravie sa začína a končí v tráviacom trakte. Ovplyvňuje totiž imunitu a obranné mechanizmy organizmu. Platí, že ak je v poriadku trávenie, funguje aj všetko ostatné. A na to, aby nám dobre trávilo, vplýva v rozhodujúcej miere vhodný výber potravín. Ideálnym typom potravy je všetko s vysokým obsahom vlákniny.
Čo je vláknina?
Vláknina je rozmanitá skupina sacharidov rastlinného pôvodu, ktorú naše telo nedokáže celkom stráviť. Od toho, o aký typ vlákniny ide, závisí následný spôsob trávenia a reakcia tráviaceho ústrojenstva. Avšak všetky druhy vlákniny spája to, že prechádzajú až do hrubého čreva a zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia našich čriev, ale aj celého organizmu.
Potraviny s obsahom vlákniny
Stačilo by konzumovať denne strukoviny, viac čerstvej zeleniny, ovocia a problémy s trávením by mali byť pre nás minulosťou. Znie to jednoducho, zjavne to však až také prosté nebude. Väčšina ľudí neprijíma dostatok potravín obsahujúcich vlákninu, čo spôsobuje mnohé zdravotné ťažkosti. A veru nejde o nič zanedbateľné. Absencia vlákniny v našom jedálničku má častokrát za následok vznik tráviacich problémov, srdcových ťažkostí, no tiež prispieva k vzniku rakoviny hrubého čreva.
Podľa odborníkov by mal byť denný príjem vlákniny u dospelej ženy asi 25 gramov a zdravý dospelý muž by mal konzumovať aspoň 38 gramov vlákniny denne.
Kde teda hľadať vlákninu? Predovšetkým v strukovinách, orechoch, ovsených vločkách a ľanových semienkach.
Vplyv vlákniny na naše zdravie:
- pozitívne ovplyvňuje trávenie,
- pomáha chudnúť,
- poskytuje prevenciu pred cukrovkou,
- znižuje hladinu cholesterolu,
- znižuje krvný tlak,
- pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva,
- zabraňuje hemoroidom,
- detoxikuje celý organizmus.
Vláknina a jej význam pre naše telo
Význam vlákniny je neoceniteľný. Jej pozitívne pôsobenie na črevný trakt totiž dokáže doslova zázraky. S týmto všetkým nám vie vláknina pomôcť:
- riedi a zjemňuje stolicu, čím uľahčuje vyprázdňovanie a zvyšuje jeho frekvenciu,
- zabraňuje pôsobeniu toxínov v organizme,
- bráni prenikaniu a vstrebávaniu ťažkých kovov,
- znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu,
- spomaľuje rýchlosť vstrebania glukózy z tenkého čreva, čím znižuje hladinu cukru v krvi,
- spôsobuje pocit sýtosti, čo oceníme aj pri diéte,
- priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru.
naša vláknina spokojné trávenie
Typy vlákniny
Rozlišujeme dva typy vlákniny - rozpustnú a nerozpustnú.
Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina sa čiastočne rozpúšťa vo vode a chladením sa mení na gél. Nachádza sa v zelenine, strukovinách, orechoch, obilninách, ovocí, semienkach a ovsených vločkách. Výskumy ukázali, že účinne znižuje hladinu cholesterolu a spomaľuje vstrebávanie glukózy, čím znižuje kolísanie hladiny cukru v krvi.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina sa nerozpúšťa vo vode a nezmenená prechádza tráviacim traktom. Vyskytuje sa v zrnách, celozrnných výrobkoch, pšeničných otrubách, semenách a v niektorých druhoch zeleniny. Podľa výskumov dokáže urýchliť prechod potravy cez žalúdok a znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Prebytok vlákniny a jej nežiaduce účinky
Vlákninou sa môžeme aj prejesť. Jej nadbytok v našom tráviacom trakte dokáže spôsobiť pocity nadúvania a zápchu. V niektorých prípadoch dokonca vplýva na využiteľnosť železa a tiež vie negatívne ovplyvniť účinnosť niektorých liekov.
Pridajte komentár