Chaga (alebo čaga) je po storočia súčasťou tradičnej ruskej a čínskej medicíny, ktoré veria v jej schopnosť oživovať a upokojovať telo aj ducha. Zvoľte chagu s najoptimálnejším pomerom účinných látok. Ideálne zloženie, maximálna sila a účinnosť. Chaga (ryšavec šikmý, Inonotus obliquus, Kabanoanatake) je drevokazná chorošovitá huba, ktorá rastie hlavne na brezách.
Vďaka biofermentácii a následnému spracovaniu metódou dvojitej extrakcie (najprv sa extrahuje vodou a následne alkoholom) ponúkame vysoko kvalitný výťažok z chagy v ideálnom pomere účinných látok pre najlepšie výsledky: min. 30% polysacharidov (reálne býva 33-34%).
Chaga vytvára najprv viacročné až 35 centimetrové plodnice až neskôr, keď strom odumiera a podhubie sa dostalo hlboko pod kôru, sa tvoria dokonalé plodnice. Pochádzajú z oblasti Ruska a Sibíra, bežne sa s ňou stretávame aj na severe Poľska a inde. Chaga je súčasťou tradičnej ruskej medicíny už niekoľko storočí. Najviac ju využíva ľud Khanty, pre ktorý je veľmi cenná a cenená. Chaga je bohatá na veľké množstvo bioaktívnych látok, okrem vitamínov a minerálov obsahuje aj melanín, vďaka ktorému je tmavý, triterpenové zlúčeniny betulín a kyselinu betulínovú, ktoré získava zo svojho hostiteľa brezy, obliquol, ďalej v ňom môžeme nájsť veľmi dôležité polysacharidy – beta glukány, flavonoidy, steroly či pteridin. Ako surovinu používame Chagu pestovanú na brezách na severe Číny (provincia Hei Long Jiang) a východnom Sibíri, kde je príroda človekom prakticky nedotknutá.
Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny
Vyživuje pečeň, ľadviny a srdce, premieňa hlien, oživuje krv, upokojuje ducha, podporuje obrannú qi.
Charakteristika podľa tradičnej čínskej medicíny
Teplota – teplá. Chuť – sladká, ľahko pálivá. Tropizmus – pečeň, slezina, srdce (ladviny, žalúdok).
Dávkovanie
- zvýšená dávka: 3–10 kapsule denne (je vhodné poradiť sa s lekárom alebo praktikom čínskej medicíny)
- bežná dávka: 1–2 kapsule denne
- odporúčame užívať vždy 5 dní v týždni a 2 dni vynechať
- kapsule užívajte na lačno (min. 30 minút pred jedlom alebo 60 minút po jedle), zapíjajte vodou alebo slabým zeleným čajom
- pri užívaní vitálnych húb odporúčame zvýšiť príjem vitamínu C, ktorý zvyšuje vstrebateľnosť účinných látok. Napríklad vo forme extraktu brazílskej čerešne Aceroly