Naše zdravie sa začína a končí v tráviacom trakte. Ovplyvňuje totiž imunitu a obranné mechanizmy organizmu. Platí, že ak je v poriadku trávenie, funguje aj všetko ostatné. A na to, aby nám dobre trávilo, vplýva v rozhodujúcej miere vhodný výber potravín. Ideálnym typom potravy je všetko s vysokým obsahom vlákniny.

Čo je vláknina?

Vláknina je rozmanitá skupina sacharidov rastlinného pôvodu, ktorú naše telo nedokáže celkom stráviť. Od toho, o aký typ vlákniny ide, závisí následný spôsob trávenia a reakcia tráviaceho ústrojenstva. Avšak všetky druhy vlákniny spája to, že prechádzajú až do hrubého čreva a zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia našich čriev, ale aj celého organizmu.

Potraviny s obsahom vlákniny

Stačilo by konzumovať denne strukoviny, viac čerstvej zeleniny, ovocia a problémy s trávením by mali byť pre nás minulosťou. Znie to jednoducho, zjavne to však až také prosté nebude. Väčšina ľudí neprijíma dostatok potravín obsahujúcich vlákninu, čo spôsobuje mnohé  zdravotné ťažkosti. A veru nejde o nič zanedbateľné. Absencia vlákniny v našom jedálničku má častokrát za následok vznik tráviacich problémov, srdcových ťažkostí, no tiež prispieva k vzniku rakoviny hrubého čreva.
Podľa odborníkov by mal byť denný príjem vlákniny u dospelej ženy asi 25 gramov a zdravý dospelý muž by mal konzumovať aspoň 38 gramov vlákniny denne.
Kde teda hľadať vlákninu? Predovšetkým v strukovinách, orechoch, ovsených vločkách a ľanových semienkach.

Vplyv vlákniny na naše zdravie:

  • pozitívne ovplyvňuje trávenie,
  • pomáha chudnúť,
  • poskytuje prevenciu pred cukrovkou,
  • znižuje hladinu cholesterolu,
  • znižuje krvný tlak,
  • pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva,
  • zabraňuje hemoroidom,
  • detoxikuje celý organizmus.

Vláknina a jej význam pre naše telo

Význam vlákniny je neoceniteľný. Jej pozitívne pôsobenie na črevný trakt totiž dokáže doslova zázraky. S týmto všetkým nám vie vláknina pomôcť:

  • riedi a zjemňuje stolicu, čím uľahčuje vyprázdňovanie a zvyšuje jeho frekvenciu,
  • zabraňuje pôsobeniu toxínov v organizme,
  • bráni prenikaniu a vstrebávaniu ťažkých kovov,
  • znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu,
  • spomaľuje rýchlosť vstrebania glukózy z tenkého čreva, čím znižuje hladinu cukru v krvi,
  • spôsobuje pocit sýtosti, čo oceníme aj pri diéte,
  • priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru.
  •  

naša vláknina spokojné trávenie

Typy vlákniny

Rozlišujeme dva typy vlákniny - rozpustnú a nerozpustnú.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina sa čiastočne rozpúšťa vo vode a chladením sa mení na gél. Nachádza sa v zelenine, strukovinách, orechoch, obilninách, ovocí, semienkach a ovsených vločkách. Výskumy ukázali, že účinne znižuje hladinu cholesterolu a spomaľuje vstrebávanie glukózy, čím znižuje kolísanie hladiny cukru v krvi.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina sa nerozpúšťa vo vode a nezmenená prechádza tráviacim traktom. Vyskytuje sa v zrnách, celozrnných výrobkoch, pšeničných otrubách, semenách a v niektorých druhoch zeleniny. Podľa výskumov dokáže urýchliť prechod potravy cez žalúdok a znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Prebytok vlákniny a jej nežiaduce účinky

Vlákninou sa môžeme aj prejesť. Jej nadbytok v našom tráviacom trakte dokáže spôsobiť pocity nadúvania a zápchu. V niektorých prípadoch dokonca vplýva na využiteľnosť železa a tiež vie negatívne ovplyvniť účinnosť niektorých liekov.