Nie ste prvý ani posledný, ktorý zabudli na potravinu vo Včelobale a tak skončil ako úkryt pre plesne. Prešlo niekoľko piatkov alebo dní a vaše potraviny sú teraz nepoužiteľné. Nemajte starosti, to sa stáva aj tým najlepším. Ale čo spôsobuje, že potraviny v našom milovanom Včelobale plesnivejú?

Dôvodov je hneď niekoľko. Plesne milujú vlhké a teplé prostredie. Keď sa pozrieme napríklad na pečivo, ktoré nie je úplne vyschnuté, obsahuje vodu a tiež zvyšky baktérií z kvasenia. Táto kombinácia, uzavretá vo voskovom obale po určitú dobu, vytvára ideálne podmienky na pomalý rast plesní.

Pleseň sa šíri skrytými spórami po celom okolí. Pokiaľ ste si všimli, že potravina vo voskovom obale značne plesnivá, odporúčame Včelobal presunúť do kompostu. Pokiaľ ste však pleseň spozorovali včas, môžete vykonať záchrannú akciu, sterilizáciu.

Ecolife vám prináša 2 účinné spôsoby na dezinfekciu včelobalu

Dezinfekcia kvasným octom 

Najprv obal umyjeme vlažnou vodou od drobných nečistôt.

  • Do misky nalejeme kvasný ocot, ideálne s obsahom 8%, a voskový obal ponoríme do octu na 3 minúty z oboch strán. Pokiaľ sa jedná o včelovak, nalejte 2 decilitre octu do vákua, uzavrite ho a pretrepte. Následne umyte vonkajšiu stranu octom.

  • Nakoniec obal opláchneme vlažnou vodou a necháme vyschnúť. Intenzívna vôňa octu zmizne počas 24 hodín.

Dezinfekcia vysokou teplotou v rúre

  • Včelobal je potrebné umyť vo vlažnej vode za pomoci ekologického prostriedku na riad. Následne obal necháme voľne uschnúť.

  • Pripravíme si plech na pečenie, na ktorý položíme papier na pečenie.

  • Rúru vyhrejeme na 160 °C. Keď je rúra vyhriata, Včelobal položíme na papier na pečenie a spolu s plechom vložíme do rúry na max. 30 sekúnd. Táto doba postačí na zničenie potenciálnych plesní na Včelobale.

Prípad Včelovaku

Ak ste objavili plesnivý chlieb vo Včelovaku, postup je podobný. Ale musíte do vaku vložiť kus papiera na pečenie rovnakého rozmeru ako Včelobal. Pri vyberaní vaku z rúry postupujte rýchlo. Vak je potrebné okamžite otvoriť, ideálne pinzetami, aby ste si nezavoskovali prsty.

Ak sa vám zdá, že vosková vrstva už nie je dostatočná, riešenie na obnovu voskovej vrstvy s podrobným návodom ponúka Včelopravár.