Zlepšite trávenie a naštartujte metabolizmus s Vlákninou

Súčasné náročné životné tempo príliš nepraje zdravému tráveniu a silnej imunite. Jeme nesprávne, v zlom čase, nezdravé jedlo a niekedy sa najesť úplne zabudneme. A to je obrovská chyba!
Jesť vedome plnohodnotné potraviny, ideálne v správnych časových rozostupoch, je alfou a omegou životného štýlu človeka, ktorý túži byť v dobrej kondícii. Spolu s pravidelným pohybom a dostatkom kvalitného spánku je to jednoducho základ zdravého života.
Čo všetko škodí nášmu tráveniu?
Mnohí si škodíme nevedomky. Zo stresu, z nedostatku času, pod návalom povinností. Neuvedomujeme si, že nepravidelným a nezdravým stravovaním si narúšame tráviaci systém a imunitu. Áno, trávenie s imunitou úzko súvisí, dokonca ju významným spôsobom ovplyvňuje.
A čo škodí nášmu tráveniu najviac? Rozhodne je to zrýchlený životný štýl, stres, nezdravá a nepravidelná strava a nedostatočný pohyb. V dôsledku toho chýbajú organizmu potrebné živiny a vitamíny, bez ktorých telo nevie správne fungovať. Prípadne dochádza k poruchám trávenia, ktoré môžu zhoršiť vstrebávanie živín, napr. železa, zinku a vitamínu B12.
Správne trávenie pre dobrú imunitu
Funkčné trávenie je veľmi dôležité pre našu imunitu. Veľká časť imunitného systému sa totiž nachádza práve v orgánoch tráviaceho traktu. V tráviacej sústave nájdeme milióny mikroorganizmov, ktoré vplývajú na trávenie a imunitu.
Pri tráviacich ťažkostiach je možnosť podporiť trávenie aj „zvonku“, a to probiotikami a vlákninou, ktoré sú kľúčové pri správnom trávení. Takisto pri dlhodobej antibiotickej liečbe môže dôjsť k poruchám trávenia a narušeniu citlivej mikroflóry. Vtedy je veľmi prospešné siahnuť po vhodných výživových doplnkoch.
Prebiotiká a probiotiká podporujúce trávenie:
- Prebiotiká – rôzne druhy vlákniny a nestráviteľné sacharidy
- Probiotiká – živé mikroorganizmy dôležité pre zdravú črevnú mikroflóru. Vyskytujú sa v rôznych druhoch fermentovaných potravín a vo výživových doplnkoch
Spôsoby, ako si zachovať dobré trávenie
Našťastie sú spôsoby, ako trávenie dostať pod kontrolu. Zvyčajne nejde o nič náročné. Dôležité je si správne nastaviť režim a neporušiť ho. Tu sú zásady, ktoré stačí dodržiavať a problémy s trávením nehrozia:
1. Jeme plnohodnotné zdravé jedlo
Nová doba, nové stravovanie. Len o jeho kvalite možno veľmi pochybovať. Rýchle stravovanie sa skutočne ukazuje ako veľmi rizikové, spôsobujúce mnohé, aj civilizačné ochorenia, okrem iného obezitu a poruchy trávenia. Môže za to najmä vysoký obsah rafinovaných cukrov, nasýtených tukov a potravinárskych prísad, ktorých je v rýchlom občerstvení neúrekom. Naopak vitamíny, minerály a vlákninu by sme v ňom hľadali márne.
Je dôležité naučiť sa jesť pomaly, vedome a kvalitne. Dobré jedlo si zaslúži našu plnú pozornosť a my si zaslúžime dobré jedlo, ktoré nás skutočne zasýti.
2. Dostatok vlákniny
O pozitívach vlákniny vieme už veľmi dlho, napriek tomu ju mnohí stále dosť podceňujeme. Pritom pre dobré trávenie sú nevyhnutné potraviny alebo výživové doplnky s vlákninou.
Vlákninu poznáme rozpustnú a nerozpustnú. Rozpustná vláknina sa vyskytuje v ovsených otrubách, strukovinách, orechoch a semenách, zatiaľ čo nerozpustnú vlákninu nájdeme v zelenine, zrnách a pšeničných otrubách.
Prebiotiká sú ďalším typom vlákniny. Podporujú zdravé črevné baktérie a nachádzajú sa v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a obilnín.
3. Hydratácia organizmu
Pijeme málo a nesprávne tekutiny. Veľa kávy a málo čistej vody, namiesto toho si dáme sladené nápoje a myslíme si, že sme uhasili smäd. Nie, to je obrovský omyl. Navyše sme zbytočne prijali cukry a telo ešte viac dehydrovali. Nedostatočný príjem vhodných tekutín je však častou príčinou zápchy. Odporúčania znejú jasne: denne je potrebné vypiť 3 až 4 dcl tekutín na 10 kg hmotnosti. Okrem vody a čajov, ktoré neobsahujú kofeín, je prospešná aj konzumácia ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody, napr. uhorka, cuketa, melón, jahody a broskyne.
A tiež sa nezabúdajme pravidelne hýbať, bojujme so stresom a primerane dopĺňajme ostatné živiny, minerály a vitamíny prospešné pre náš organizmus.
Pridajte komentár