Sušená Maitake (trsnatec lúpenitý, Grifola frondosa) je vhodná pre gastronomické využitie. Obsahuje bioaktívne látky v prirodzenom pomere zdrojovej huby.
Maitake (trsnatec lúpenitý, Grifola frondosa) v preklade tancujúca huba – tento názov vychádza z reakcií hľadačov, ktorí radosťou tancovali, keď túto úžasnú a vysoko cenenú hubu našli. Maitake je chorošovitá parazitická huba s plodnicou, ktorá má podobu veľkého trsu. Ten je tvorený nohou s až mnohými stovkami zrastenými klobúkmi.
Maitake alebo trsnatec lupenitý obsahuje mnoho biologicky aktívnych látok vrátane betaglukánov, glykoproteínov, kyseliny grifolovej, aminokyselín atď.
Z pohľadu čínskej medicíny Maitake podporuje stred, posilňuje Pi (Slezinu) a Wei (Žalúdok) a tým dokáže prečisťovať organizmus a harmonizovať metabolizmus.
Niekedy sa jej tiež hovorí „preventívna huba pre vek“.
Našu Maitake pestujeme na substráte, ktorý tvorí zmes pilín, organických pšeničných otrúb, čerstvej pôdy, trstinového cukru a prírodného sadrovca.
Maitake je veľmi chutná a používa sa do šalátov, polievok, rizota, je vynikajúca ako príloha k mäsu.