Plody rakytníka sú bohaté na vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny a nenasýtené mastné kyseliny OMEGA 3, 6, 7 a 9.
Rastlinou budúcnosti bol nazvaný aj preto, že je využiteľný celý bez zvyšku. Pre náš organizmus sú prospešné nielen plody, semená, kvety, ale aj listy, výhonky, kôra a koreň. Plody sa sušia, vyrába sa z nich čaj.
Výborné sú aj kompóty, džemy, sirupy, šťavy a prírodný rakytníkový olej.
V tradičnej tibetskej medicíne patrí rakytník k vysoko účinnej rastline, ktorá sa používa na zastavenie krvácania pri poškodení pľúc, pri kardiovaskulárnych ochoreniach a najrôznejších intoxikáciách.
Rakytník je unikátne ovocie bohaté na kombináciu 10 vitamínov – antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok. V poslednej dobe veľmi obľúbenou a stále častejšie pestovanou drevinou. Je to nielen z dôvodu vysokého obsahu vitamínu C v bobuliach ale aj tým, že obsahuje vzácny olej, ktorého využitie je intenzívnejšie v poslednom období. Už pár bobúľ obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C.
Na čo pôsobí rakytníkový olej?
- vyššia odolnosť organizmu
- regenerácia tkanív a slizníc tráviaceho ústrojenstva
- popáleniny, kŕčové žily
- zápal pažeráka, žalúdočné a dvanástnikové vredy
- zápal horných dýchacích ciest
- pozitívne účinky pri rakovine tráviaceho ústrojenstva
- omrzliny, preležaniny
- zápal očí
- kožné choroby
Výživové hodnoty v 100ml:
Energetický hodnota 3696kJ / 899kcal
Tuky 99,9g
z toho nasýtené mastné kyseliny 10,4g
mononenasýtené mastné kyseliny 21,0g
polynenasýtené mastné kyseliny 68,5g
Uhľohydráty <0,03g
z toho cukry <0,03g
Bielkoviny 0,2g
Soľ <0,03g
Vitamín E 88,7mg
NRV% 739
Omega 3 mastné kys. 31,7g
Omega 6 mastné kys.